Om oss

Vi jobbar för att skapa kunskap om världens bin

BeeLab startade som ett litet forskningsprojekt hos HSB Living Lab  (därav namnet BeeLab), utanför Chalmers i Göteborg. HSB Living Lab är verkligen ett ”levande labb” med hundratals olika projekt, där man forskar på framtidens hållbara boende. Läs mera här: https://www.hsb.se/hsblivinglab/ 

När vi var klara med det projektet och hade placerat en digital bikupa utanför living lab huset i Göteborg, så bestämde några av oss som deltog i projektet att det som vi skapat som en spännande grund var alldeles ”för bra” för att nu bara helt enkelt avsluta.

Så hösten 2020 startade vi ett bolag, där IP-rättigheter m.m. kan läggas och där vi kan söka mer finansiering från andra aktörer. Allt för att så att säga få en möjlighet att få fortsätta med projektet.

BeeLab Technology Sweden AB är alltså ett företag, utan anställda, som kan söka finansiering, samverka med olika partners. Intentionen är att kunna ta fram tjänster och produkter, som både kan samla in viktigt data åt biodlare, forskare och myndigheter, och dessutom underlätta och skapa förutsättningar för en modern biodling.

Under projektets gång så har vi haft samarbete med Påskallaviks Snickeri för produktion av en digitalt anpassad Smålandskupa med inbyggd sensorutrustning. Samt Nordic BeeHive för att ta fram en toppmoderna staplingskupa i speciellt sandwichkonstruktions / lättmaterial.

Vi har även fått sponsring från Telia med NB-IoT kopplingar som både de och vi är oerhört stolta över. Se mera här: https://www.telia.se/foretag/artiklar/kundcase/iot-och-uppkopplade-bikupor

Vi har dessutom samarbete med Dectron på Öland för tillverkning av vår fysiska teknik i form av IoT-gateway och sensorer (www.dectron.com), samt batteritilverkaren SAFT för köp av anpassade batterier som klarar vårt klimat.

Tietoevry har hjälpt oss att utveckla BeeLab appen. Och Linneuniversitet med att forska runt grafisk design av appen, forska runt nästa generations hårdvara (som blev trådlös och batteribaserad), samt runt ett antal olika examensarbeten med t.ex. insamling av ljud via speciella sensorer. 

Vi erbjuder själva numera BeeLab Appen, där biodlare som har den digitala utrustningen kan övervaka sina kupor i realtid, samt få historisk data över exempelvis vikt, luftfuktighet och temperatur. Appen har även en lösning för att manuellt kunna dokumentera sin biodling och då få många flera att hjälpa till med att samla in data utan att behöva ha vår digitala utrusting. Detta sker via så kallade skötselkort.

För att tillhandahålla automatiskt insamlande av digital data finns vår så kallad IoT-gateway – som är en speciell enhet med olika sensorer, som kan placeras i anpassade kupor för att samla och skicka in information.

 Vår Vision

Bidöden ÄR svår och det krävs avsevärt mycket mer forskning, data och arbete för att verkligen förstå vad som ligger till grund till de katastrofer som just nu drabbar bin och bisamhällen i flera delar av världen.

Dessa katastrofer är globala och drabbar alla biodlare, stora som små, i många delar av världen. 2020 var det t.ex. stora miljökatastrofer, för miljoner honungsbin, i både Kroatien och Italien!

Vi på BeeLab anser det vara vår högsta prioritet att ta fram information från ett  nätverk av uppkopplade bikupor, om vad som leder till just bidöd eller vad som påverkar olika ”nedåtgående trender”, så att lösningar för att motverka detta kan finnas tillgängliga så snart som möjligt.

Så vi hoppas att BeeLabs tjänster kan vara viktiga för att tillsammans med biodlare över hela världen nu driva sådana här ”digitalt uppkopplade initiativ”, då vi tror att dessa bidrar till långsiktig global hållbarhet och biologisk mångfald – för utan insekter såsom bin, humlor och vilda bin så får hela planeten mycket stora problem att överleva!

Vår Strategi

Vi på BeeLab bryr oss om bin och brinner för att utveckla teknik och miljöer som underlättar för både biodlare och bin. 

I Beelabs team finns allt ifrån biexperter, snickerispecialister till tekniknördar!

Denna unika kombination av kunskap och erfarenhet skapar en dynamik som levererar spännande resultat. Som en följd av vårt genuina intresse för bin och biodling hoppas vi att vi har just den rätta insikten som krävs för att förstå marknad, produktion och vad som funkar bäst när vi nu paketerar våra tankar och idéer.

Vi har just nu inga egna anställda utan vi som driver BeeLab Technology Sweden AB arbetar ideellt utan ersättning. Den finansiering som vi får in via försäljning av hårdvaran eller via bidrag från t.ex. Jordbruksverket eller liknande organisationer går oavkortat till att skapa, köpa in och utveckla lösningar eller för att driva/drifta tjänsterna som vi tillhandahåller. De 30 första enheterna som var trådlösa och batteridrivna gav vi bort gratis till alla Sveriges Biodlardistrikt för att de skulle hjälpa oss att samla in data och för att lära både dem och oss själva om möjligheterna med ”digitala lösningar”. Vi har under åren skaffat oss ovärderlig kunskap om vad som fungerar bra eller mindre bra och hoppas att vi kan fortsätta utveckla den miljö och de lösningar vi nu skapat en bas för. 

Vi 

Vad Vi Gör

BeeLab är från början ett forskningsprojekt för digitala bikupor, via HSB Living Lab i Göteborg, som fått stor uppmärksamhet och även vunnit Årets Hållbara Projekt 2020! Projektet går ut på att digitalt samla in data som kan hjälpa forskare med information, och biodlare att bättre ta hand om sina bisamhällen!

Men BeeLab är också nu sedan hösten 2020 ett avknoppat företag som vill att forskningsprojektet ska få fortsätta , och vi har därför paketerat och börjat sälja ett antal produkter relaterade till det som togs fram i projektet. Vi kallar det för ”en digital modern biodling”.

Så utöver att erbjuda möjligheten att digitalt koppla upp sina egna bikupor, via en paketerad så kallade ”IoT gateway”, med olika sensorer (såsom vikt, temperatur luftfuktighet och lufttryck), har vi även samarbete med Påskallaviks Snickeri och Nordic BeeHive som nu har två modeller av digitalt anpassade och förberedda bikupor – det är från Påskallaviks Snickeri en traditionell trågkupa / Smålandskupa i trä med innovativa förbättringar jämfört med en gammal modell, och dessutom från Nordic BeeHive en modern staplingskupa / Polarkupa, i sandwichpanel-material.

Vi har även en App, där biodlare manuellt kan dokumentera om sina kupor och bisamhällen, men även för de som har dom digitalt uppkopplade kuporna att i realtid få veta exempelvis vikt, luftfuktighet och temperatur. Den app finns gratis att använda på https://app.beelab.se 

Detta är vi extra stolta över!

 

 

Vinnare av Årets Hållbara Projekt,
CIO Awards 2020

Juryns motivering: ”När uppfinningsrikedomen är som störst behövs inte stora medel för att göra skillnad. Årets hållbara projekt visar att teknik på riktigt kan användas för att skapa en bättre framtid. Att kunna samla in data som omsätts till ny kunskap om små individer i ekosystemet kan vara det som gör skillnad för hela planeten.